Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, czyli carving

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
1 marca 2016

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która wywodzi się z Dalekiego Wschodu. W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat, jednak w innych częściach świata, w tym w Europie, stał się popularny dopiero na początku XXI wieku.

Dziś ta niezwykła i piękna sztuka artystycznego rzeźbienia stanowi inspirację nie tylko dla zawodowców – mistrzów kulinarnego rzemiosła, ale także dla wielu amatorów, którzy z ogromną ciekawością i zaangażowaniem doskonalą się w tworzeniu owocowych i warzywnych arcydzieł. Fundacja Perspektywy i Rozwój, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom społeczeństwa, zorganizowała i przeprowadziła warsztaty związane z tematyką carvingu. Uczestnicy zajęć mogli zapoznać się z podstawami sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach pod okiem prowadzącego, który posiada certyfikat ukończenia warsztatów z kulinarii. Podczas wykonywania dekoracji niezwykle pomocne okazały się specjalistyczne wielofunkcyjne urządzenia oraz egzemplarze książki: „Sekrety dekoracji z warzyw i owoców - krok po kroku” (na każdej z nich złożyli swoje autografy autorowie: Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik - mistrzowie Polski i Europy w carvingu). Uczestnicy warsztatów, w miłej i wesołej atmosferze, nauczyli się efektownie dekorować zarówno dania, jak i stoły biesiadne lub bankietowe. Cytryny, pomarańcze, jabłka, rzodkiewki, pory, ogórki itp. zamieniały się stopniowo, w rękach warsztatowców, w niezwykłe dekoracje. Po skończonych zajęciach na stołach widać było piękne efekty wykonanych prac, a na twarzach uczestników - dumę i niezwykłą satysfakcję z nowo opanowanej umiejętności rzeźbienia w owocach i warzywach.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2016-03-01
Data publikacji:2016-03-01
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Iwona Boratyn
Liczba odwiedzin:2194